Pazar, Aralık 30, 2007

merhaba güle güle


cuma gunleri cok özeldir. cumartesi de öyle ama cumayı daha güzel yapan cumartesidir, cumartesiyi de cuma kadar güzel yapmayan pazardır.cuma ve cumartesi en güzel gün olmak için yarışırken, pazar ile cuma iyi arkadaslardır (düşmanımın düşmanı dostumdur gibi) . pazar günü hakettiginden cok daha az sevilen günken, pazartesi hakettiginden bile daha az sevdiğim bir gündür. benim pazartesiyle kişisel problemlerim var, haftanın ilk iş günü olması dışında, bir ayrılığın da bu güne gelmesi pazartesiye olan inancımı iyice yitirmeme sebep olmuştur.

şimdi türkiye'deki ortalama insan ömründen yola çıkarsak, 71,2 yıl; hayatımızdaki haftanın günlerini yaşama sayımız 500 kere oluyor;
(71,2 yıl x 365=25.988 gün , 25.988/52=500 kere pazartesi veya cuma)
artık günlere ve hangi gün doğduğumuza göre formülü düzenlemedim, çok fark etmez, zaten olasılık işi bu kaldı ki ben 71,2 yıldan daha iyisini yapabiliceğimizi düşünüyorum . ayrıca sayılara takılmamak gerek içerik önemli değil mi sonuçta..

nerde kalmıştık..

haftanın hergününü insanların ortalama 500 kere yaşadığı bi ülkede yaşıyorum. ilkokul öncesi pazartesi yada cuma benim için hiç farketmiyordu ( ama mesela lisedeyken pazar akşamları star'daki parliament pazar gecesi sinemasını sunar jingle'larını dün gibi hatırlıyorum, o kopru manzarası kadehdeki içkiler vs.), evet, ilkokul diyordum, gün kavramının gelişmediği okul öncesi ilk 7 yılı hesaplamadan çıkarmak istiyorum, bu da 49 kere yapıyor, yani farkında olarak geçirdiğimiz ortalama günleri yaşama sayımız 500-49=451 kere oluyor.

şimdi heman'in sonundaki gibi bugünkü bölümden neler öğrendik kısmına benzeyecek ama, bence pazartesilere o kadar kötü olmayalım, cuma'ları çok şımartmayalım, 451 çok da fazla bir sayı değil, hayat bir durak da değil, bir yolculuk (bknz. aerosmith-amazing-life is a journey not a destination) aynı günde takılı kalamıyoruz, o yuzden tek bir güne fazla yatırım yapmasak, çok beklenti içinde olmasak, sanki daha iyi olur gibime geliyor. sonra, "ah! cuma günü de helak oldu" gibi hayal kırıklıkları yaşamayız.

bu arada dün cumaydı ve ben saat 4 'te insanların tuzlama-işkembe içtiği bir masada uyuya kaldım, çok da eğlendim.
edit:
vakti zamanında öss'de matematikten full çekmiştim buna kim inanır!
yukarıdaki matematik hesaplamalarında epey çuvallamışım, starcrossedjack'e tesekkurler, o olmasaydı hepiniz hayatınızda ortalama 451 kere cumanız var sanacaktınız oysa ki;
( 71,2 yıl- 7 yıl [bilinçsiz çocukluk dönemi] ) x 365=23.433 gün , 23.433/7 = 3.347 kere pazartesi veya cuma)

1 yorum:

LaLe dedi ki...

kim demiş pazartesiler kötü diye
ben bi pazartesi günü dünyaya gelmişim daha ne olsun, yok efendim haftanın ilk iş günüymüş, bi ayrılık olmuşmuş.. geçiyorum bunları.

güncel en iyi günler sıralamam:
1.Cuma
2.Cumartesi
3.Pazartesi