Pazartesi, Ocak 05, 2009

Küba hazırlıkları

breakfast & postcards

bayram tatilinde bir yolunu bulup küba'ya gitmeye karar verdim, hazırlıklara bakarsak:

-vize işi çok kolay, istanbul'da konsolosluk yok ama yetkili bir acenta var, burda kupon tarzı bir form dolduruluyor,bunun yarısı ülkeye girişte alınıyor diger yarısı da sizde kalıyor.belge falan isteyen yok, 50 €'yu vermeniz yeterli. Küba’ya giris ve cıkısınız pasaportunuza bir iz bırakmıyor bu sekilde ileride Amerika'ya giris cıkısınız problem olmuyor. Ülkeden çıkarken 25 CUC’luk çıkış vergisi ödemeniz gerekiyor.
-uçuşa gelirsek, Türkiye'den Küba'ya ucakla tek aktarmayla madrid, paris, amsterdam veya moskova üzerinden gidebilirsiniz. tabiki amerika'dan uçuş yok.bu arada avrupa ulkeleri 8 saate kadarki aktarmalar için transit vize istemiyor.
-gitmeden mutlaka birşeyler okumak lazım. ne okuyacagınız size kalmış, orda ne yapmak istiyorsanız artık. mesela orda devrim müzesine gidecekseniz size birşey ifade etmesi için küba devrim tarihini genel olarak bilmenizde fayda var.yoksa göreceğiniz çerçeveletilmiş gazete küpürleri ilginizi çekmeyebilir.
-gitmeyi düşünenlere şiddetle yanlarına fazladan t-shirt, sabun, kalem, toka, şekerleme, ufak tefek hediyeler götürmelerini tavsiye ederim, orda bunları vermek isteyeceğiniz insanlar olabilir.
-işin para kısmına gelirsek, küba turistler için hiç de ucuz bir yer değil, kredi kartı atm kartı gibi araçları da unutun. burda işler nakit yürüyor, giderken yanınıza euro almanızı tavsiye ederim, malum doları dusuk kurdan bozuyorlar. iki tane para birimi var ülkede. bir tanesi CUC (Cuban Convertible Pesos) aşağı yukarı 1 CUC=0.9 €. Bu turistlerin kullandığı varsayılan ama aslında herkesin kullandığı para, bir de nasyonel para denilen normal pesolar var,.25 normal peso 1 CUC falan ediyor. bir doktorun aylık maaşı 16 CUC civarında, normal bir restoranda yemek ise 7-10 CUC civarında (anlamak zor sitemi bir haftalık gezide, oturup ahkam kesmek istemiyorum iyi ya da kötü demek çok sacma, hayatın kolay oldugunu soyleyemem orda, ama burda da hiç kolay degil).
-ne zaman gidilir derseniz ocak-mayıs arası ideal zamanlar, kasırga vs derdi yok ve kuru sezon. haziran-agustos ve yılbası tursitlerin en cok geldigi aylarmıs, fiyatlarda yukseliyormus.
-kalacak yer için eger biraz daha kübalıların arasına karışmak istiyorsanız casa particular'larda kalmanızı tavsiye ederim. bunlar devletin izniyle evinin 1-2 odasını turistlere açan kübalıların evleri.internette bin tane site var bunlarla ilgili kolayca irtibata geçebilirsiniz.
-küba'ya giden turistleri ispanyolca bilenler ve bilmeyenler olarak ikiye ayırabiliriz. 5 sene önce bir kur gittiğim ispanyolca bu tatilde nerdeyse cok isime yarayacaktı.

simdi benim tatilime gelirsek, orda yapılabilecek en güzel şeyleri en güzel şekilde yaptığımı söyleyemem, dönüşte keşkeler bir şekilde oluyor, ama genel olarak turla gidip lüx otellerde kalıp, insan içine karışmadan dönmediğim için çok şanslıydım.

merak edenler varsa gezinin devamı gelecek..

1 yorum:

kafcamus dedi ki...

merak eden olmaz mı yahu...